Факти и митове

Факти

- Човек може да бъде донор на органи, тъкани и клетки
С даряването на органи можем да спасим до 8 човешки живота, а с даряването на тъкани можем да спасим или подобрим живота на до 100 души. Донор на тъкани и клетки може да бъде както жив, така и починал човек.
- Органното донорство също е разрешено приживе
Здрав човек може да дари единствено част от черен дроб, костен мозък или един бъбрек на съпруг(а), дете, роднина по права и съребрена линия, както и на човека, с когото донорът е във фактическо съжителство от минимум 2 години.
- От 2020 г. в България е разрешено кръстосаното донорство
То позволява при строго определени условия роднина на един пациент да дари орган на втори пациент, с когото е биологически съвместим, а роднина на втория пациент от своя страна да дари орган на първия.
- Мозъчната смърт е необратимо състояние – веднъж настъпила, това означава, че човек не може да бъде върнат към живота
България има най-строгите закони и правила в Европа за установяване на мозъчна смърт. Следват се строги медицински критерии и се провеждат редица изследвания. За целта се събира комисия от трима лекари с признати специалности по анестезиология и интензивно лечение, неврология, неврохирургия и рентгенология. И тримата лекари в комисията трябва да бъдат единодушни.
- Българската православна църква подкрепя донорството и трансплантациите при спазване на етичните и медицински принципи
Българската православна църква дава благословението си, като възприема доброволния, придружен от волеизявление акт на донорството и в проекция – трансплантациите, като изява на любов и вид алтруизъм. Всички основни религии не само подкрепят даряването на органи като индивидуално право, но го насърчават като акт на щедрост и състрадание.

Митове

- Ако се съглася да бъда донор на органи лекарите няма да се борят за живота ми
Органни донори могат да бъдат единствено пациенти с установена мозъчна смърт. Това състояние не бива да се бърка с кома. Мозъчната смърт е трайно и необратимо прекратяване на всички функции на главния мозък, включително и на функциите на мозъчния ствол. При това състояние лекарите са безсилни. Пациент в мозъчна смърт е починал пациент.
- Ако стана донор на органи или даря органите на свой близък, те могат да попаднат на черния пазар
При регистрирана донорска ситуация дарените органи могат да получат единствено пациенти, които са записани в „листата на чакащите“, поддържана от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. За всеки индивидуален случай се правят конкретни проучвания за съвместимост и актуално здравословно състояние на реципиента. Това най-често са хора в краен стадий на различни животозастрашаващи заболявания.
- Семейството ми трябва да заплати медицински разходи, ако даря органите си
Донорството е напълно безвъзмезден акт. За семейството на донора, както и за реципиента и неговите близки, не съществуват разходи, свързани с експлантацията и трансплантацията на органи. Според българското законодателство човешките органи, тъкани и клетки не могат да бъдат предмет на възмездна сделка. По закон разходите за всички дейности, свързани с -- Боледувал съм твърде много и приемам лекарства, което е пречка да бъда донор
Има ограничен брой абсолютни контраиндикации, за да не може починалия да бъде донор на органи. Сред тях са: неизвестна причина за смъртта; данни за носителство на HIV или Хепатит В/С; данни за прекарано или активно онкологично заболяване; тежки системни инфекции; заболявания, предизвикани от бавно действащи вируси, включително болестта на Кройцфелд-Якобс; прогресивна деменция или дегенеративни неврологични заболявания; данни за хронични системни автоимунни заболявания и др.
- Аз съм твърде стар, за да бъда донор
Няма определена възрастова граница за даряване на органи и тъкани. Хора на 80 и 90 години са дарявали успешно органи, например черен дроб и бъбреци, за да спасят живота на тежкоболни пациенти.