Публикувано на: 16.04.2020

Донорска ситуация даде шанс за живот на трима души

Рано тази сутрин успешно беше реализирана донорска ситуция от УМБАЛ “Д-р Георги Странски”, град Плевен. Екипът под ръководството на д-р Георги Димитров повече от 72 часа се грижеше за донора и това даде възможност трима души за получат втори шанс за живот.

След направени пълни изследвания на донора, органите бяха предложени на европейски партньори. За втори път България предлага органи чрез платформата FOEDUS. Потенциални получатели на черен дроб и бъбреци бяха заявени от Гърция. Рано тази сутрин техен екип от лекари извърши експлантация.

Донорът е мъж на 39 години. Семейството му, въпреки огромната загуба, взима трудното решение да дари органите и по този начин да спаси и даде шанс на непознати да продължат да живеят. Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят съболезнования на семейството на починалия млад мъж и благодарят за високохуманния им жест.

От 2019 г. България е член на IT платформата FOEDUS, създадена с подкрепата на Европейската комисия. В момента 11 държави от ЕС членуват в платформата, а нейната цел е да бъде извършван ефективен обмен на органи.