Публикувано на: 13.03.2020

Донорска ситуация даде шанс за живот на трима европейски граждани

Тази нощ успешно беше реализирана донорска ситуация на територията на София. След проведени изследвания органите на донора, които са годни за трансплантация, бяха предложени на партньорите ни от IT портала FOEDUS, в който членуват 11 страни от Европейския съюз. Целта на платформата, създадена с подкрепата на Европейската комисия, е ефективен обмен и търсене на органи.
По линия на FOEDUS бъбреците предстои да бъдат трансплантирани на реципиенти в Гърция, а по линия на Евротрансплант черният дроб ще бъде трансплантиран в Германия.
Донор е 66-годишна жена от София. Семейството ѝ, въпреки огромната загуба, взе трудното решение да дари органите и по този начин да спаси и даде шанс на непознати да продължат да живеят. Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ поднасят съболезнования на семейството на починалата жена и благодарят за високохуманния им жест.
Това е първата донорска ситуация, която дава възможност на страната ни да се включи ефективно в обмена на органи по линия на FOEDUS. В средата на миналата година Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ се присъедини към IT портала FOEDUS, който дава възможност за бърза реакция между държави взаимно да си помагат в случай на нужда.
Министерството на здравеопазването и екипът на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват благодарност на МБАЛ-НКБ, ЦСМП-София и полицейските ескорти, осигурили успешното реализиране на донорската ситуация.